Северна АмерикаПуерто Рико

destination-puerto-rico-01
Ураганът Мария и Пуерто Рико

В началото на септември 2017 г. Пуерто Рико с тревога се подготви за два катастрофални урагана, заплашили бреговете му. На първо място е ураганът „Ирма“, който разбива островите Кулебра и Виекес и причинява сериозни щети и наводнения по североизточното крайбрежие на страната. Само седмица по-късно ураганът „Мария“ оказа по-пряко въздействие, превръщайки се в най-силния ураган, ударил Пуерто Рико от 89 години насам. Докато ударът на Мария може да е обездвижил острова временно, пуерториканците продължават да продължават да продължават, докато усилията за помощ се мобилизират и възстановяването започва. Borinquen е преживял много бури и ще издържи и тази.

Карибски плажове

Пуерто Рико вдъхновява мечтите на Карибите с добра причина: може да задоволи както летаргичния скитник на плажа, така и начинаещия сърфист с големи вълни – всичко това в един дълъг уикенд. Неговите коралови рифове са домакин на бунт от фантастични риби, а бреговете блестят като натрошени перли. На някои плажове ще имате много компания. На други места като Vieques или Cabo Rojo може да имате някои от най-добрите пясъчни участъци в света изцяло за себе си. Ако пясъците, които ограждат острова, ви изкушават да останете, можете да изберете големи курорти или независими къщи за гости, за да наблюдавате тези морски залези от стаята си.

Ароматизирано от бавно печено свинско и морски бриз и оцветено от разтърсваща история, тази измита от слънцето смесица от испански и американски влияния е купол за удоволствие на търсещия рай.

Културна жизненост

Културата на острова е от висцерален вид. Ще трябва да го търсите отвъд кондо кулите и задръстените пътища, а понякога изглежда, че Пуерто Рико не желае да показва на аутсайдерите своята културна величина. След това изведнъж ще го помиришете в дима, произлизащ от лехонери (заведения за хранене, специализиращи се за сучещи прасета), или ще го чуете в опияняващите тракания на салса ритми. Ще го зърнете, докато слънчевата светлина искри в плантациите за кафе или в музеите, празнуващи всичко – от неуспешната революция до класическата европейска живопис. Пуерториканските традиции са оформени от поколения културен синтез, празнуване и неуспех и днес се очертава като ярък и неукротим.

Случваща се история

Настоящето на Пуерто Рико изглежда спокойно, но миналото му се пълни с оръдиен огън и колонизация, репресии и бунт. Легенда изобилства: от крепостите на Сан Хуан, ожулени от обсада, до рушащите се захарни рафинерии в Южното крайбрежие, някога захранващи икономиката на острова. Европейските заселници построиха красиви площади в пристанищните градове, докато политическите революционери планираха бунт в планинските села. Любителите на историята могат да се скитат по доколониалните руини на Таино или кафе-хасиендите. Дори ако интересът ви е оскъден, трудно е да не се потопите в бурната история на Пуерто Рико в Стария Сан Хуан, където примамливи отгласи на отминали времена – на колонисти и мошеници и контрабандисти – все още отекват.

Горски вълнения

Дори онези, които се придържат към брега, не могат да избягат от примамливата сянка на гъстите гори на Пуерто Рико, тъй като заплетените лабиринти от мангрови гори създават решаващи крайбрежни резервати за дива природа, а зеленият блясък на вътрешните залесени хълмове рядко изчезва. загадката да го покрие, докато жабите коки скандират сред гигантски дървесни папрати и корени, намаляват така наречените пътища до развалини. Горите тук са от международно значение, като El Yunque, единствената тропическа гора в САЩ. Пътуването в тях гарантира, че ще събуди авантюриста отвътре.

Площ:
9,104 km2
Население:
3.337 милиона (2017)
Президент:
Джо Байдън
Споделете в социалните мрежи
Бюлетин
Абонирайте се за нашия бюлетин и получавайте изключителни оферти за първа минута директно във входящата си поща.

    Изработено от Weber © 2021 Всички права запазени Tina Tours